שאלות בנושא תאי גזע
איך ומתי מתבצע איסוף הדם הטבורי ושימורם של תאי הגזע?
במהלך הלידה אין דבר החשוב יותר מבריאותם של האם והתינוק. לאור זאת האיסוף מתבצע רק לאחר לידת התינוק ומתוך שאיפה שהאיסוף יתבצע לפני לידת השלייה וזאת ע"י ניקוז ואיסוף הדם לתוך שקית האיסוף. הפעולה אינה חודרנית ואיננה כואבת, לאם או לילוד, ואינה מפריעה להליך הלידה הרגיל. לאחר סיום האיסוף, הדם מועבר למעבדת תא לחיים הנמצאת בבית החולים הדסה עין כרם. במעבדה מתבצעת הקטנת הנפח של הדם שנאסף וסילוק המרכיבים ממנו שאינם דרושים להקפאה ולשימור. לאחר מכן מתבצעת בדיקת מיקרוביולוגית על מנת לוודא שהתאים שנאספו נקיים מזיהומים וכן נבדקת כמות תאי הדם הלבנים שנאספו. התאים, ביחד עם חומר משמר מיוחד, נשמרים בתוך שקית פלסטיק מיוחדת העמידה לטמפרטורות נמוכות הנשמרת בתוך קסטת מתכת. על כל שקית הקפאה וקסטה מודבקים נתוני הזיהוי של היולדת ושל הילוד. קסטת המתכת מוכנסת למיכל חנקן מיוחד בו היא נשמרת במהלך תקופת השימור.
אילו בדיקות נעשות לדם היולדת במסגרת שימור הדם הטבורי של הילוד?
בהתאם לתקנות משרד הבריאות חובה לספק תוצאות בדיקות וירולוגיה של אם היילוד, לפי התקנות יש ל"המציא" תשובות לבדיקות 30 יום לפני הלידה. ייתכנו שינויים בכמות ובסוגי הבדיקות הנלקחות מאם היילוד הכל לפי צרכים מקצועיים ובהתאם לתקנות והנחיות עדכניות של משרד הבריאות. בדיקות דם לאם היולדת נועדו לזהות סמנים ספציפים למחלות זיהומיות.האם איסוף ושימור תאי האב מבטיחים הצלת חיים בכל מקרה של מחלה עתידית?
לא, בהחלט לא! תאי האב עשויים לסייע במחלות מסוימות בהן יש צורך בהשתלת תאי מקור בריאים בילד או בבני משפחתו הקרובים, אך תאים אלה אינם מבטיחים הצלחה מלאה של הטיפול הרפואי. ההליך הרפואי תלוי במידה רבה בחומרת המחלה, בשלבי גילויה, בצוות הרפואי ומיומנותו ובגורמים רבים אחרים.האם בזכות איסוף הדם הטבורי מובטח להורים סיוע והצלחה מלאה בטיפול במידה והילד שלהם יחלה בעתיד?
בזכות איסוף הדם הטבורי מובטחת להורים אלטרנטיבה טיפולית נוספת למקרה הצורך. בנוסף לאפשרות טיפול בתאי גזע עצמיים במקרה של מחלה נרכשת בעתיד שבעבורה תאי גזע יכולים לשמש כטיפול, זמינות תאי גזע תוכל בעתיד לשמש לשיקום איברים שונים.
האם יש סכנה באיסוף דם חבל טבורי?
אין סכנה לא ליולדת ולא לילוד באיסוף דם חבל הטבור. איסוף הדם הטבורי מתבצע אחרי לידת הילוד וניתוקו מהשלייה. לצורך איסוף הדם הטבורי לא מתבצעת שום פעולה על מנת להגביר את כמות הדם בחבל הטבור וכמובן שאין אנו משנים במאום את מהלך הלידה הטבעי או כפי שנקבע על ידי הרופא הגניקולוג.
האם לאור מגבלת כמות תאי הגזע הנאספים בלידה ניתן להגדיל מספר תאי הגזע לאחר האיסוף?
חברות ביוטכנולוגיה רבות מפתחות טכנולוגיות מיוחדות המסוגלות לזרז את גידול תאי האב בסביבת מעבדה. מחקרים אלה עדיין לא הושלמו אך אנו מאחר ואנו מאמינים כי יוכתרו בהצלחה, אנו משמרים מראש כל דגימה באופן שיאפשר ליטול ממנה בעתיד חלק קטן לצורך שכפול מספר התאים בתנאי מעבדה (Expansion).
היכן נמצאים תאי הגזע?
תאי הגזע בגוף בוגר נמצאים בתוך העצמות. ניתן לקבלם למטרות טיפול משלוש מקורות:
- מוח עצמות - שאיבת התאים מתבצעת בדיקור ושאיבה במזרק ישירות מעצם האגן כאשר החולה מורדם או מטופל לאלחוש כאבים.
- דם היקפי: ניתן לנייד תאי גזע מעצמות לתוך מחזור הדם ע"י שימוש בתכשירים מיוחדים ואז נטילת תאי הגזע כאשר הדם מתוכו מופרדים תאי הגזע מוחזר לגוף.
- מדם חבל הטבור -קיימת הזדמנות חד פעמית לאסוף תאי גזע מייד לאחר הלידה –דם זה עשיר בתאי גזע איכותיים ביותר.
לאיזה טיפולים או מחלות משתמשים בדם הטבורי? ומהן מגבלות השימוש?
תאי גזע שמקורם בדם טבורי יכולים לסייע פוטנציאלית לטיפול במחלות ממאירות, מחלות תורשתיות ומצב של חסר של מנגנון החיסון וזאת במסגרת טיפול רפואי של השתלת מוח עצם. השימוש הנפוץ ביותר לדם טבורי הוא בהשתלות מוח עצם באותם מקרים שבהם נדרש לשחזר את מערכת ייצור התאים בגוף למצבה המקורי והתקין. ברוב המקרים שבהם יזדקקו לתאי גזע לצרכי השתלת מוח עצם, יעדיפו לאתר מקור לתרומה שאינו החולה עצמו אלא תורם בעל קרבה גנטית לחולה כגון בן משפחה מקרבה ראשונה: אח, אחות או אחד מההורים. לכן כדאי לדעת שהסיכוי להשתמש בדם הטבורי בעבור התינוק עצמו לצרכי השתלת מוח עצם הוא קטן ביותר! סביר יותר שישתמשו ב-דם הטבורי עבור אחיו והוריו של התינוק (לפי פרסום NYBC רוב ההשתלות בין אחים הם ללקומיה חריפה). בעולם בוצעו אלפי השתלות מבנקים ציבוריים ומאות השתלות שמקור הדגימה הוא בבנקים פרטיים רוב ההשתלות בוצעו לאחד מבני המשפחה מקרבה ראשונה. כמו כן בשנים האחרונות ישנם מחקרים מתקדמים בתחום של שיקום פגיעות ראש, שיתוק מוחין וכד'. בנוסף קיימים מחקרים בשלבים מוקדמים למחלות כגון סכרת, ALS, אוטיזם, ליקויי שמיעה וכד'.לכמה זמן ניתן לשמר את תאי הגזע?
תאי גזע ממוח העצם נשמרים בהצלחה למשך שנים רבות. מאחר ואת תאי הגזע מדם חבל הטבור החלו לשמר רק בתחילת שנות ה-90, אין עדיין נתונים ארוכי טווח. יחד עם זאת, בדיקות שנעשו לאחר פרק זמן של 10 שנים גילו שלא היה כל שינוי ביעילותם של תאי האב והם נשמרו בצורה מצויינת. אנו מתחייבים כי נשמור עבור משפחתכם את הדם הטבורי למשך 40/20 שנה.
מהו פרק הזמן האופטימאלי להקפאת תאי הגזע שבדם הטבורי?
פרק הזמן האופטימלי להקפאת תאי האב הוא עד 72 שעות מרגע איסוף הדם מחבל הטבור.
מהם היתרונות של תאי גזע מדם טבורי על פני תאי גזע ממוח העצם?
- ניתן לאסוף אותם ללא צורך בניתוח – ללא סיכון לילוד או לאימו
- אחוז ההתאמה הגנטית בין תאי הגזע של התינוק להוריו, לבין אחיו ואחיותיו ולו עצמו, הוא הגבוה ביותר בנמצא. התאמה עצמית לתינוק – 100%, 50% להורים, ו25% לאחים
- כמו כן תאי גזע מדם טבורי סבלניים יותר כלפי הגוף המאחסן, והשימוש בהם עשוי להקטין את "תסמונת השתל נגד המאחסן" (GVHD) – מצב בו התאים המושתלים תוקפים את הגוף המאחסן, ואף מצב הפוך בו הגוף המאחסן דוחה את התאים המושתלים.
- תאי הגזע מהדם הטבורי זמינים לשימוש מיידי, 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ללא צורך בהמתנה ממושכת לתורם המתאים.
- השתלת או תרומת תאי גזע מדם טבורי אינה מחייבת התאמת רקמות מוחלטת בין התורם לחולה. לאור זאת, האפשרות להתאמה חלקית בלבד בין התורם למקבל מרחיבה את אפשרויות הטיפול לעוד בני משפחה ולא רק לילד עצמו.
- תאי גזע מדם טבורי הינם תאים "צעירים" וראשוניים יותר מתאים המופקים מתורם בוגר ולכן הפוטנציאל הרפואי שלהם גדול יותר. השפעתם הטיפולית נחשבת כטובה וחזקה יותר מתאים המופקים מתורם בוגר.
- נלקחו בשלב ראשוני ומקורי של התינוק טרם חלה במחלות נרכשות.
- שימוש בתאי גזע מדם טבורי אינו כרוך בלבטים אתיים ומוסריים שמאפיינים איסוף תאי גזע מעוברים.
מהם השיקולים לאסוף את הדם הטבורי ?
מכיוון שדם חבל טבור עשיר בתאי הגזע היכולים לשמש לצורך ריפויין של מחלות ממאירות ותורשתיות, ובעתיד ייתכן ואף יוכלו לשמש לריפויין של מחלות נוספות וכן לצרכי טיפול רפואי נוספים, הרי שבמידה ואין אוספים דם זה, מאבדים את האפשרות לשמור על מאגר התאים הללו לצרכי טיפול רפואי אפשרי בעתיד. לאור זאת ומאחר ואין באיסוף כל סכנה ליולדת ולתינוק, ובידה והדבר אפשרי מבחינה כלכלית, אנו ממליצים על איסוף דם חבל הטבור. ניתן לתרום את הדם לבנק הציבורי המופעל ע"י מגן דוד אדום או, לחילופין, לשמור את התאים במסגרת שירות תא לחיים שהינו בנק הקפאת תאי גזע באופן פרטי עבור התינוק ומשפחתו, והכול לפי החלטת ההורים.
מהם תאי גזע?
תאי גזע (באנגלית: Stem Cells), הנקראים גם תאי אב, הם תאים ראשוניים של הגוף שמהם מתפתחת שורה ארוכה של תאים ביניהם תאי עצם, תאי מערכת הדם (תאי דם לבנים, תאי דם אדומים וטסיות דם), תאי עור, תאי כבד וכו'.