המרכז הרפואי הדסה – היחיד בישראל שעושה שימוש בטכנולוגיית הסייפקס לצורך הפקת תאי הגזע ממקור דם טבורי. טכנולוגיית הסייפקס של חברת ביוסייב השוויצרית, מאפשרת לשירות תא לחיים לספק ללקוחותיה את השירות האיכותי ביותר בישראל על ידי ניצול והפקה של מירב תאי הגזע מדגימת דם טבורי.
המרכז ל-דם טבורי בהדסה, שמח להכריז כי טכנולוגיית ה-SEPAX הינה הטכנולוגיה המובילה כיום את עולם עיבוד דם חבל הטבור. ה-SEPAX הינו מתקן צנטריפוגה עם חיישנים אוטומטיים ועין אלקטרונית המתוכנת לעיבוד ומיצוי מקסימלי של תאי הגזע מדם חבל הטבור הנאסף בשעת הלידה.
בשיטות הידניות שהיו מקובלות עד כה בשירותי בנקי דם טבורי, ניתן היה להפיק את תאי הגזע מדגימת דם חבל הטבור ביעילות של כ 70% משום ששיטות אלא היו מבוססות על מיומנות ומקצועיותו של טכנאי המעבדה שנדרש לדיוק ורגישות גבוהה לצורך הפרדה בין השכבות השונות של מרכיבי הדם. בשיטה זו לאחר שהדגימה עוברת תהליך של צנטריפוגה שתוצריו 3 שכבות של דגימת הדם, נדרש הטכנאי להפריד ידנית בין הדגימות. כמו כן עיבוד ידני, מאלץ את הטכנאים להעביר את הדגימה ממקום למקום דבר שאינו רצוי בתהליכי עבודה עם דגימות דם מחשש לזיהומים.
מכשיר ה SEPAX מצליח להפיק ביעילות של כ90%. בנק הדם של מד"א בישראל, לאחר ביצוע השוואות לטכניקות הקיימות, בחר לממש את טכנולוגיית ה SEPAX במעבדות המרכזיות של הארגון בבנק הדם הציבורי המנוהל על ידם. התהליך של מיצוי תאי גזע באמצעות טכנולוגית SEPAX , מתבצע במתקן סטרילי וסגור. המתקן מצוייד במערכת ניהול ממוחשבת, קל להפעלה ומהיר יותר מהטכנולוגיות הקיימות.
פרופ' ראובן אור, מומחה בעל שם עולמי, המשמש כמנהל המדעי והמקצועי של שרות תא לחיים מציין: "המערכות שהיו עד כה בשימוש היו אמינות ויעילות, אך היו מבוססות על מניפולציות והעברות רבות של דגימות דם חבל הטבור, דבר הדורש זמן עבודה רב. סיבות אלה והדרישה הגוברת לעבודת מעבדה עם מערכות "סגורות" ואמינות הובילו אותנו לבחון מערכות חלופיות לעיבוד דם. הצלחת הטיפול הרפואי בעתיד ע"י שימוש בתאי גזע תלויה בגורמים רבים. ביניהם, כמות תאי הגזע שנאספו היכולים לשמש לצורך ההשתלה, המחלה הספציפית, עוצמת המחלה ושלב גילוייה ועוד. מגבלת כמות תאי הגזע שתיאסף עלולה להשפיע על הצלחת הטיפול העתידי".
שמחה סמואל, מנהל מעבדת המרכז לשימור דם טבורי בביה"ח הדסה, מסביר את יתרונות טכנולוגייתSEPAX על פני הצנטריפוגה שהיתה בשימוש עד כה: "צנטריפוגה היא בעצם טכניקה עתיקת יומין, בוכנה דוחפת את נוזל הדם למעלה ומפרידה אותו לשלוש פאזות: פלזמה, כדוריות דם לבנות וכדוריות דם אדומות דחוסות. לכל אחד ממרכיבי הדם הללו צבע שונה. העין האלקטרונית המצויה במכשיר SEPAXמאבחנת את הבדלי הצבע של מרכיבי הדם ומעבירה כל אחד מהם לשקית אחרת. שקית כדוריות הדם הלבנות המכילה את תאי הגזע היא זו המיועדת להקפאה ולשימור, ושתי השקיות הנותרות של מרכיבי הדם מיועדות לבקרה ואיכות.
"היות והמערכת סגורה ואוטומטית, דם חבל הטבור שנאסף אינו נחשף ואינו עובר מגע אדם, והסיכון לזיהום קטן. יתרונה של הטכנולוגיה החדשה הוא בהגברת הבטיחות של עבודת ההפרדה של מרכיבי הדם. עד כה התהליך נעשה בצורה של פתיחה וסגירה של מבחנות ואיסופן באמצעות פיפטה (שואב דם באופן ידני) לשקיות הקפאה. טכנולוגיית ה SEPAX , מקצרת ומייעלת את התהליך, ומאפשרת להגיע למיצוי מקסימלי של תאי הגזע וההפסדים הם מינימאליים".
מכשיר ה SEPAX מיובא משוויץ מהיצרנית חברת ביוסייב, המספקת לצד המכשיר ערכות חד פעמיות לשימוש בכל דגימה ודגימה. עלותה היקרה של המערכת (כחצי מיליון ש"ח) ושל כל ערכה חד פעמית (קרוב ל200$ לכל דגימה), מרתיעה חברות העוסקות בשימור תאי גזע מדם חבל הטבור באופן פרטי מלרכוש את המערכת. בישראל,תא לחיים – המרכז ל-דם טבורי בהדסה, הינו היחיד שרכש את הטכנולוגיה לפני כשנה ועושה שימוש עבור לקוחות הבנק המעוניינים בשימור הדם באופן פרטי עבור התינוק ובני משפחתו בישראל.