בדומה לחברות מובילות כגון סטימצקי, סופר פארם, מטרנה, ג'יימס ריצרדסון ואחרות, בחר שירות תא לחיים בדרך של שקיפות ואחריות כלפי לקוחותיו, להיבדק על ידי אירגון שמטרתו לקדם הגינות בעסקים - אמון הציבור
לאחר תהליך ממושך, שירות תא לחיים קיבל את תו אמון הציבור. התו מחייב אותו לכללים של הגינות צרכנית ומתן שירות איכותי ללקוח. בעלי תו אמון הציבור נמצאים בבקרה שוטפת של אמון הציבור באמצעות תלונות צרכנים. התו מהווה הצהרה של העסק על מחוייבות לכללים הצרכניים המקיפים ביותר בישראל ועל נכונות לתקן ליקויים צרכניים ככל שהם מתגלים בפעילות הארגון.
אמון הציבור - רקע
אמון הציבור הינו ארגון מידע צרכני במעמד מלכ"ר שהוקם על ידי אנשי ציבור ומשפטנים המתמחים בצרכנות ומטרתו למסור לציבור מידע אודות ההתנהלות הראויה של עסקים וההתנהלות בפועל של עסקים. הארגון פועל תוך התאמה מבנית מיוחדת, ע"י הפרדת רשויות, בין המועצה הציבורית, האמונה על התאמת הכללים, צוות מפעיל, האחראי על טיפול בתלונות הציבור ויידוע הציבור בהתנהלות צרכנית של עסקים וגופים, מוסד ליישוב מחלוקות ומוסד עליון בראשות שופטת בית המשפט העליון (בדימוס) לשלילת תו אמון הציבור מגוף שמפר את הכללים באופן סדרתי.
כללי אמון הציבור
אמון הציבור ממליץ לכל הצרכנים והעסקים לקרוא כללים אלה, המאגדים את ההגנות הנדרשות לציבור הצרכנים בישראל בכל שלבי הקנייה, כולל השירות שלאחר הקניה, מכסים את הנושאים המרכזיים, השכיחים והכואבים ביותר בתחום הגנת הצרכן. כללים אלה מייצגים ערכי שירות בינלאומיים הנהוגים במדינות כגון ארה"ב, יפן, קנדה ובריטניה, תוך ביצוע התאמות לחוקים ולצורכי הצרכן בישראל. אמון הציבור מקיים קשרים הדוקים עם גופים האמונים על תרבות הצרכנות ברחבי העולם ופועל להקמת מערך בין-מדינתי לטיפול בתלונות צרכנים. אין בכללי אמון הציבור כדי לפטור עסק מקיום חובותיו על פי דין.
הכלל הראשון: אמת והגינות בפרסום
העסק ישמור על הגינות בפרסום. כללי אמון הציבור בפרסום הותאמו לכללים הנהוגים בארה"ב בתחום ומפרטים שורה של דרישות ובהן הקפדה בת הוכחה על אמת בפרסום, שימוש מהימן בהשוואת מחירים וטענות חסכון, ביצוע התאמות בפרסומת המיועדת לקטינים, פרסום הגון לתחרויות והגרלות ועוד.
הכלל השני: גילוי נאות ושקיפות המידע
העסק יספק את המידע המלא החיוני לצרכן לפני ביצוע העסקה.
מידע זמין ורלוונטי הינו תנאי הכרחי לצרכנות נבונה. כללי אמון הציבור בתחום מעניקים הגנה בכל שלבי העסקה. בין הכללים, גילוי כל המידע הרלוונטי לפני ביצוע העסקה ובכלל זה תנאי החוזה, אחריות ושירות, מחירה הכולל של העסקה, מדיניות החזר מוצרים, עדכון הצרכן בדבר איחור באספקה ועוד.
הכלל השלישי: שירות נאות
עסק יבטיח מתן שירות ראוי, גם לאחר השלמת העסקה. חובתו של נותן שירות לפרסם את המדדים שקבע לשירות.
הכללים שקבע אמון הציבור בתחום קובעים שורה של הגנות לצרכנים גם לאחר שהעסקה הושלמה, ובהם קביעת תנאי אחריות ושירות הניתנים למוצר והצגתם בדרך ברורה לציבור, ובכלל זה בכל הנוגע לתקופת האחריות, תנאי האחריות, סייגים לאחריות העסק, קביעת סטנדרטים מחייבים לשירות, טיפול ראוי בתלונות הציבור, לרבות מחוייבות ליישוב מחלוקות מול צרכנים באמצעות המוסד השיפוטי ליישוב מחלוקות של אמון הציבור ועוד.
הכלל הרביעי: כיבוד החוק
תנאי הכרחי לצרכנות הוגנת הוא כיבוד ההגנות הצרכניות בחוק
כיבוד ההגנות שנקבעו לצרכן בחוק הינו בסיס להתנהלות צרכנית של עסק. בין החובות שקובע החוק, כיבוד זכות הצרכן לבטל עסקה במקרים מסויימים, איסור הטעיה או ניצול מצוקה, עמידה בתקנים הרשמיים ועוד .
הכלל החמישי: הגינות בעריכת חוזים ובקיומם
חוזים ותקנונים הנקבעים באופן חד צדדי חייבים להיערך באופן הגון, תוך שמירת זכויות הצרכן. התחייבויות, חוזים וסיכומים יש לקיים, גם אם סוכמו בעל פה .
כללי אמון הציבור בעניין חוזים ותקנונים הנקבעים באופן חד צדדי ע"י העסק באים להבטיח הגינות בעריכת חוזים וקיומם, בדרישה לכבד התחייבויות, גם אם נערכו בעל פה, בדרישות לגבי הצגת המידע המהותי בתחילת החוזה, באיסור על תנאים מקפחים, בהכפפה של החוזים לבקרת אמון הציבור ועוד .
הכלל השישי: שמירה על פרטיות
המידע האישי שייך לצרכן. עסקים האוספים ומנהלים מידע באופן ממוחשב חייבים לשמור עליו מפני חשיפה ושימוש לרעה. כללי אמון הציבור בתחום ההגנה על הפרטיות הותאמו הן לדין בישראל והן לכללים הנהוגים בארה"ב בתחום, ומפרטים שורה של דרישות המבטיחות יידוע הצרכן ומניעת ניצול המידע לגביו, ובהן החובה לקיים מדיניות פרטיות ולפרסם אותה, הגבלה על השימוש במידע, אבטחת המידע, הנחיות מיוחדות לגבי אתרים הפונים לקטינים ועוד.