תהליך שימור דם טבורי מחולק לשלושה חלקים: איסוף עיבוד ושימור. שירות תא לחיים דואג שכל אחד מהשלבים יבוצע באופן המקצועי ביותר בכדי שבסופו של תהליך תשמר עבור הלקוח דגימה ראויה ואיכותית.
איסוף דם טבורי
איסוף הדגימה מתבצע ע"י המיילדת לאחר לידת התינוק ולפני לידת השלייה, וזאת ע"י ניקוז ואיסוף הדם לתוך שקית האיסוף. הפעולה אינה חודרנית ואיננה כואבת, לאם או לילוד, ואינה מפריעה להליך הלידה הרגיל. לאחר סיום האיסוף, הדם מועבר למעבדת תא לחיים הנמצאת בבית החולים הדסה עין כרם.
אין סכנה לא ליולדת ולא לילוד באיסוף טבורי – לצורך איסוף הדם הטבורי לא מתבצעת שום פעולה על מנת להגביר את כמות הדם בחבל הטבור, וכמובן שאין כל שינוי במהלך הלידה הטבעי או כפי שנקבע על ידי הרופא.
עיבוד דם טבורי
מייד עם הגעת דגימת הדם הטבורי למרכז הרפואי הדסה, היא עוברת תהליכי עיבוד שבסופם תוכנס להקפאה למשך 20 שנה.
עיבוד הדגימה מתבצע במעבדה ייעודית מאושרת ותקנית המכילה את כל האמצעים בקדמת הטכנולוגיה בכל הקשור להכנת הדגימה להקפאה, ושמירה על איכותה.
במעבדה מתבצעת הקטנת הנפח של הדם שנאסף וסילוק המרכיבים שאינם דרושים להקפאה ולשימור. לאחר מכן מתבצעת בדיקה מיקרוביולוגית על מנת לוודא סטריליות של התאים, וכן נבדקת כמות תאי הדם הלבנים שנאספו.
תא לחיים הינו השירות הפרטי היחיד שבו עושים שימוש בטכנולוגיית הפרדת תאי הגזע במכשירי ה- 'Sepax' וה- Macopress טכנולוגיות אלו הן מן המתקדמות בעולם, ומאפשרות מיצוי של מירב תאי הגזע הנמצאים בדגימת הדם הטבורי. הטכנולוגיות מאושרות ע"י ה-FDA האמריקאי ומאפשרות לשמור על עבודה במעגל סגור, וע"י כך שמירה על סטריליות מקסימלית בעת הטיפול בדגימה.
צפו בסרטון המתאר את השימוש בטכנולוגיית הסייפקס:
לאחר הפרדת התאים מדגימת דם חבל הטבור הם מוכנסים לשקית הקפאה.
התאים, יחד עם חומר משמר מיוחד, נשמרים בתוך שקית פלסטיק מיוחדת העמידה לטמפרטורות נמוכות, ונשמרת בתוך קסטת מתכת. על כל שקית הקפאה וקסטה כזו מודבקים נתוני הזיהוי של היולדת ושל הילוד. קסטת המתכת מוכנסת למיכל חנקן מיוחד בו היא נשמרת במהלך תקופת השימור.
שימור דם טבורי
שימור תאי הגזע שהופקו מדגימת הדם הטבורי מתבצע בהקפאה עמוקה בטמפ' של 196- מעלות צלזיוס. תהליך הורדת הטמפ' מבוצע באופן מדורג ומבוקר, כנדרש בתקנים הרלוונטיים. בסופו של תהליך, תאי הגזע שהופרדו מדגימת הדם יוכנסו לשקית הקפאה מיוחדת יחד עם חומר משמר מיוחד, יסומנו בקפדנות ונתוניהם יוזנו למחשב ייעודי ויישמרו בו. בהמשך התהליך, תוכנס שקית ההקפאה לתוך קסטת מתכת שתועבר למיכל ההקפאה בחדר תת קרקעי בבי"ח הדסה עין כרם.
מיכל ההקפאה שומר על טמפרטורה של מינוס 196 מעלות צלזיוס, הודות לחנקן הנוזלי המוזן אליו בצורה קבועה ומבוקרת. ההקפאה מתבצעת במערכת סגורה שאינה מושפעת מהפסקות חשמל ומיכל ההקפאה מחובר למערכת התרעות ממוחשבת, המתריעה על כל בעיה אפשרית, במשך כל שעות היממה.
יצוין כי שירות תא לחיים עושה שימוש במכלי חנקן נוזלי בפאזה גזית. מדובר על המיכלים בטכנולוגיה המתקדמת ביותר בעולם שמאפשרים ניצול יעיל יותר של החנקן הנוזלי שמוזרם למיכל, בטיחות יתר לשמירה על טמפ' אחידה וקבועה של מינוס -196 מעלות צלזיוס ומניעה של מעבר זיהומים בתוך המיכל.
בדיקות אם הילוד ובדיקות דגימת הדם הטבורי
בדף זה נפרט את סוגי הבדיקות שהיולדת צפויה לעבור במסגרת שימור הדם הטבורי כמתחייב מתקנות משרד הבריאות שנכתבו על בסיס חוק הדם הטבורי.
בהתאם לתקנות משרד הבריאות חובה לספק תוצאות בדיקות וירולוגיה של אם היילוד. לפי התקנות יש לצרף תשובות לבדיקות בתוקף של 30 יום לפני הלידה. בכל מקרה, המיילדת תאסוף 2 מבחנות עם דם ורידי מהאם במהלך הלידה.
ייתכנו שינויים בכמות ובסוגי הבדיקות הנלקחות מאם היילוד, לפי הצרכים המקצועיים ובהתאם לתקנות והנחיות עדכניות של משרד הבריאות.
חשוב לדעת – לעיתים בדיקות וירולוגיה בזמן ההריון מציגות תוצאות חיוביות כוזבות (בשפה המקצועית = false positive). במקרה כזה יש צורך בבדיקות חוזרות.
בדיקות דם לאם נועדו לזהות סימנים ספציפיים למחלות זיהומיות. בנקי דם טבורי נדרשים על ידי הרשויות הרגולטוריות לבדוק כל דם אימהי למחוללי מחלות זיהומיות הבאות:
Hepatitis B Virus
Hepatitis C Virus) HCV)
CMV
Human Immunodeficiency Virus Types 1 and 2) HIV)
Human T-Lymphotropic Virus Types I/II) HTLV I/II)
הסברים מפורטים בנוגע לבדיקות:
Hepatitis B Virus
צהבת B יכולה לגרום לדלקת בכבד, ובשלב המוקדם של המחלה אנשים הנגועים בווירוס עלולים להרגיש חולים. יתכן שינוי בצבע העור או העיניים לצהוב, מצב המכונה צהבת. רוב החולים מחלימים לחלוטין מהזיהום ובדיקה שלילית לHBsAg נדרשת תוך מספר חודשים לאחר מחלת צהבת מהסוג B. אחוז קטן של אנשים הופכים לנשאים כרוניים של הנגיף, ובמקרים אלה, נוכחות הנגיף תישאר חיובית לנצח. חולים כרוניים צריכים להיות מלווים בייעוץ רפואי.
שאלה: העובדה שבבדיקה יצא לאם HBsAg חיובי משמע שהנגיף כבר עבר לתינוק שלי?
תשובה: אנו ממליצים לדבר על זה עם הרופא שלך.
שאלה: אם זה המקרה, האם כדאי לבדוק את התינוק?
תשובה: אנו ממליצים לדבר על זה עם הרופא שלך.
שאלה: האם יש השפעה על דגימת הדם הטבורי?
תשובה: האם תיבדק בשליש הראשון של הריון לווירוס הפטיטיס B. אם חיובי, רופא הנשים יטפל בתינוק בלידה בעזרת IVIG. זה באופן משמעותי מוריד את הסיכון של התינוק להידבק, אך התינוק צריך להיות במעקב בהמשך על ידי רופא ילדים. במקרה של השתלה עתידית, הרופא יקבע האם דגימת הדם הטבורי מתאימה לשימוש. בכל מקרה, ממצא חיובי במקרה זה אינו פוסל את המשך שימור הדגימה.
נוגדנים להפטיטיס (B (HBcAb
על מנת לקבל את תוצאת HBcAb, מבחן אחד שמבוצע הוא בדיקת נוגדנים אשר מצביעה על חשיפה קודמת לנגיף הצהבת מסוג B.
הבדיקה מזהה נוגדנים לנגיף הפטיטיס B שמופק כתגובה לזיהום בוירוס הצהבת מסוג B. ברגע שהתפתח נוגדן, זה נשאר לנצח.
שאלה: חוסנתי בעבר להפטיטיס B, האם זו הסיבה שהתוצאה שלי היא חיובית?
תשובה: לא, הנוגדנים שנבדקו בבדיקה לHBcAb זה לא אותו הדבר כמו נוגדנים המיוצרים בעת חיסון נגד הצהבת מהסוג B. אם כבר חוסנת ועדיין מקבלת תוצאת בדיקת HBcAb חיובית, זה עשוי להצביע גם על תוצאת בדיקה חיובית כוזבת (false positive ) או זיהום שהיה בעבר. כדי להבחין בין תוצאה חיובית כוזבת וזיהום שעבר, יש לבצע בדיקה חדשה בתוך מספר שבועות לאחר לידה.
שאלה: איך זאת משפיע על דגימת דם הטבורי של התינוק שלי?
תשובה: לתוצאה חיובית של HBcAb לא תהיה כל השפעה על אחסון הדגימה.
שאלה: האם תוצאת HBcAb חיובית אומרת שאני נגועה כיום עם נגיף הפטיטיס B?
תשובה:לא.
הפטיטיס (C (HCV
שאלה: מהי ההשפעה של תוצאה חיובית לHCV בדגימת דם הטבורי?
תשובה:ל HCV יש אפשרות לעבור את השליה או להדביק את התינוק במהלך הלידה. בדיקת התינוק בגיל 6 חודשים מומלצים בדרך כלל. אם התינוק נמצא חיובי לווירוס, במקרה זה יהיה דיון בין המשפחה והרופא האם לעשות שימוש בדם הטבורי במצב של שתלה. אם האמא רק נמצאה חיובית לנוגדני HCV וזה תוצאה חיובית נכונה (ולא false positive) , אין השפעה על דם הטבורי ונוכחותו של נוגדן לא תשפיע על דגימת דם הטבורי ושימורו.
CMV
שאלה:האם תוצאה חיובית משפיעה על שימור דגימת הדם הטבורי?
תשובה: לא
Syphillis (עגבת)
שאלה: מהי ההשפעה של תוצאת חיובית על הדם הטבורי?
תשובה:ללא קשר לשאלה אם התוצאה היא תגובה חיובית כוזבת (false positive), דגימת הדם הטבורי מתאימה לאחסון.
Human Immunodeficiency Virus Types 1 and 2 (HIV)
אנו לא משמרים דגימות דם טבורי עם תוצאות חיוביות (דם האם) של נגיף ה-HIV.
Human T-Lymphotropic Virus Types I/II) HTLV I/II)
בדיקה זו נעשית לנוגדנים נגד חלקים של נגיפי HTLV-I ו HTLV-II. שני סוגי הווירוסים הם נדירים יחסית.
שאלה: מהי ההשפעה של תוצאה חיובית לנוגדני HTLV בדגימת הדם הטבורי?
תשובה: דבר ראשון יש לקבוע האם האמא היא באמת חיובית, במידה ואכן חיובית יש לבדוק את התינוק בגיל שישה חודשים.אנו ממליצים שהאם תתייעץ עם הרופא שלה גם לגבי הנקה, במידה ויש צורך בהשתלה הרופא יקבל ההחלטה באשר לשאלה האם ואיך לבצע את ההשתלה.
ככלל, במקרה של תוצאות חיוביות לנגיף זה אנו ממליצים להיות בקשר עם הצוות הרפואי שלנו.
בדיקות סטריליות למנת הדם הטבורי (Sterility Aerobic and anaerobic)
שלא כמו חדר ניתוח חדרי הלידה אינם מקומות סטרילים ולכן ישנם מקרים בהם מנת הדם הטבורי תמצא לא סטרילית. לכן, כל מנת דם טבורי נשלחת למעבדת מיקרוביולגיה לבחינת ממצאים מיקרוביולוגים וכו'.
שאלה: האם ממצא מיקרוביולוגי חיובי משפיע על המשך שימור הדם הטבורי?
תשובה: לא, ממצא חיובי לא משפיע על המשך שימור דגימת הדם הטבורי אך ייתכן כי ישפיע על השתלה בעת הצורך. הנחיות רגולוטוריות ניתנות מעת לעת ואנו פעולים לפיהם. בכל מקרה קליני הרופא הוא היחיד להחליט האם לבצע השתלה ובאלו תנאים וטיפול יש לנקוט.
*חשוב לדעת – ישנם מחקרים נסיוניים (בעיקר של ה FDA) אשר אי סטריליות מהווה חסם כניסה והשתלה במקרה זה לא תתאפשר.